Aktívan a vízparton is – a legjobb strandsportok


2016. 08. 22.

Strandra a legtöbben a pancsolás, a napozás, a jó strandételek, majd az evést követő kellemes szieszta miatt járnak. Nem mindig kell azonban megelégedni a passzív pihenéssel, hiszen a vízpartokon számos aktív kikapcsolódási lehetőség is vár ránk. Vegyük sorra a legjobbakat!

A strandsportokat tekintve természetesen első körben a különböző úszásformákat kellene megemlíteni. Úszhatunk gyorsban, mellen, háton vagy pillangóban, a karcsapások mindig erőt adnak és felüdítenek, és ami még jó, akár magányosan is űzhetők. Előfordul persze, hogy valami másra vágyunk: csapatsportra, játékra, izgalomra és valami újra. Manapság már nem kell túl bevállalósnak lenni és nem is kell túl messzire menni ahhoz, hogy kipróbáljuk a világ legkedveltebb strandsportjait.

Strandröplabda – fárasztóbb, mint gondolnánk

A homokban „ugrálós-taposós”, az olimpiai sportágak közé sorolt strandröplabda ma már majdnem minden fürdőkomplexumban és tóparti strandon űzhető. Sokan szeretik, hiszen jól megdolgoztatja az izmokat, rendesen kimelegszünk tőle, de ezzel együtt is nagyon jól szórakozhatunk, és sokat nevethetünk játék közben. A folyadék utánpótlásról – különösen forróságban - mindig gondoskodjunk, sőt ha lehet, ne a legnagyobb hőségben űzzük ezt a sportot.

Vízi száguldás sítalpakon

Kevesen merik kipróbálni, mert úgy gondolják, nagyon nehéz megmaradni a víz felszínén, pedig tényleg csak egy kis gyakorlás kérdése az egész. Azt is sokan gondolják, hogy vízisízni afféle úri passzió, pedig ma már a legtöbb balatoni fürdőhelyen is nyílik rá lehetőség. Érdemes kipróbálni: aki nem fél és van egy kis egyensúlyérzéke, nagyon jól fogja érezni magát!

Divatos board

A wakeboard a snowboard nyári verziója, a fiatalok kedvence, bár csak meghatározott helyeken űzhető. Egy kicsit hasonlít a vízisíre, ám síléc helyett egy speciális, erős deszkával lehet siklani, egyensúlyozni, trükközni a vízen. A wakeboardosokat egy előre kialakított kötélpályán húzzák. Egyszerűnek látszik, de nagyon komoly fizikai erőnlétet követel.

Egy szál deszkán, a víz közepén

Ma már a legtöbb tóparti strandon kipróbálható a szörf és a legújabb őrület, a SUP. A hullámlovaglást nemigen kell bemutatni senkinek és azt is jól tudja minden hullámrajongó, hogy igényel némi „szaktudást”, ha hosszabb időre talpon szeretnénk maradni a szörfön. Ennél kicsivel egyszerűbb a SUP, amely egy viszonylag széles, a szörfhöz hasonló deszkát jelent, melyen könnyebb állni (vagy akár ülni) és amelyet hullámok vagy szél helyett egy evezővel hajthatunk a vízen. Kevésbé ügyeseknek is bátran ajánlható.

Frizbi, labda, tollas, pingpong

Hajlamosak vagyunk elfelejteni gyermekkorunk kedvenc „strandsportjait”, pedig egy tollaslabda meccsnél vagy pingpong partinál nincs izgalmasabb, ha kicsit hűvösebb az idő. A labdajátékok kínálta lehetőségek lényegében végtelenek, de egy jó frizbizés is megdolgoztatja az izmainkat, ha elég fifikás az ellenfél.

Jól bevált vízi utazás

Szinte minden tóparton kölcsönözhető ma már csónak vagy vízi bicikli. Az eszközöket mindenki jól ismeri, de aki nem, az is percek alatt megtanulhatja a „kezelésüket”. A vízi bicikli – főleg ha egy kis csúszda és jó idő is társul hozzá – hosszas és fárasztó játékot jelenthet a gyerekeknek, a csónakázás pedig ódon romantikát a nyugalomra vágyóknak.

Szellemi sportok a terasz védelme alatt

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk el azokról a napokról vagy órákról sem, amikor egy-egy zápor vagy zivatar a tető alá kényszerít bennünket. Unatkoznunk ekkor sem szabad, jöhetnek a kártyák, társasjátékok és táblajátékok, amelyeket sosem szabad kifelejteni a strandtáskából vagy nyaraló csomagból.

Forrás: termalfurdo.hu