Az Év Fürdője 2019 – Háttér-információk


2019. 06. 05.

Miért van szükség három kategóriára, melyek ezek? Miért érdemes szavazni? Hány szavazóra lehet számítani? Mely fürdők győztek az előző években? Lejjebb görgetve ezekre a kérdésekre adunk választ.

Három kategóriában lehet szavazni
 
A versenyben azok a magyarországi fürdők vesznek részt, amelyekben legalább egy medence van, ami nem úszó- vagy tanmedence.
A kategóriák kialakítása azért volt szükséges, mert hazánk több mint kétszáz fürdője rendkívül eltérő adottságokkal és lehetőségekkel rendelkezik. A kisebb fürdőknek nem lenne esélye a nagy, országos vagy akár nemzetközi hírű, illetve nagyvárosokban található fürdőkkel szemben, így azonban a hozzájuk hasonló fürdőkkel mérhetik össze magukat.
A besorolásnál a szervezők a medencék számát, a település méretét és a fürdő ismertségét vették figyelembe. A versenyről minden érintett fürdő tájékoztatást kapott és jelezhette, ha nem kíván indulni a szavazásban, vagy az előzetes besorolástól eltérő kategóriában szeretne indulni. Ezek alapján a három kategória az alábbiak szerint alakul:
A szavazás 2019. augusztus 31-ig tart. Mindhárom kategóriában a legtöbb érvényes szavazatot szerzett fürdő nyer.
 
Egyre aktívabbak a fürdők
 
A fürdők az elmúlt 4 évhez hasonlóan idén is pozitívan fogadták a kezdeményezést, szívesen részt vesznek a megmérettetésben. Különösen Az Év Regionális Fürdője kategóriában szereplő fürdők aktívak.
Annak ellenére, hogy Az Év Fürdője alapvetően egy verseny az alapvető cél az, hogy a fürdőkre és a magyarországi fürdőkultúrára hívja fel a figyelmet. A fürdőknek ez egy jó alkalom arra is, hogy saját magukat népszerűsítsék, illetve elégedett vendégeiket arra buzdítsák, hogy jó hírüket keltsék. Ezt a lehetőséget egyre több fürdő használja ki.
A szavazás pontos állása az eredményhirdetésig nem publikus, a fürdők azonban megismerhetik hány szavazatot gyűjtöttek. Ezen az oldalon nyomon követhető, hogy egy-egy héten mely fürdők szerezték a legtöbb szavazatot. Bizonyos időközönként pedig ezen az oldalon látható, hogy az adott kategóriában melyik az a 10 fürdő, amelyik a legtöbb szavazatot gyűjtötte addig. Az eredményeket június 30-án, július 31-én, majd augusztusban hetente egy alkalommal frissítik a szervezők.
2015-ben 128.000-en, 2016-ban 150.000-en, 2017-ben 151.000-en, 2018-ban pedig 152.000-en szavaztak. A szervezők 2019-ben is hasonló számú szavazóra számítanak.
 
A korábbi eredmények
 
2018-ban a mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdő szerezte meg a győzelmet Az Év Fürdője kategóriában. Az Orosháza-Gyoprásofürdő Gyógy-, Park- és Élényfürdő Az Év Feltörekvő fürdője kategóriában a korábbi évek dobogós helyezései után tudott győzni . A Helyiek Kedvenc Fürdője kategóriát pedig a Tiszavasvári Strandfürdő nyerte meg, amely szintén jól szerepelt a korábbi évek versenyeiben. A szavazás szabályzata szerint az előző év győztesei nem indulnak az adott évben, így ez a három fürdő 2019-ben nem vesz részt a megmérettetésben.
Az egyes évek eredményei az alábbi linkekre kattintva láthatóak. Lefelé görgetve a további helyezések és megyei bontás is elérhető.
 
A szavazók is nyernek
 
A kedvenc fürdőjükre szavazók között wellnesshétvégék, a majdani győztes fürdőkbe szóló fürdőbelépők és egy vízálló GoPro akciókamera kerülnek kisorsolásra. A wellnesshétvégéket a szervezők a tavalyi szavazást megnyerő fürdők közeléből választották. A nyeremények itt láthatóak.
A szavazóknak névvel és e-mail címmel kell azonosítaniuk magukat. Minden szavazó kategóriánként egy-egy szavazatot adhat le.
A szavazás mellett, illetve ahhoz kapcsolódóan a szervezők idén több kisebb játékot is indítanak azevfurdoje.hu oldalon és a közösségi médiában, amelyekben szintén kisebb nyeremények kerülnek kisorsolásra.
 
Magyarország termál nagyhatalom
 
Magyarország olyan termálvízkinccsel rendelkezik, ami nemcsak mennyiségében, de minőségében is kiemelkedőnek számít világviszonylatban. A hazai vizek hatásukat tekintve is egyedülállóak, sehol máshol nem található ilyen magas hőmérsékletű és egyben ennyi különböző betegség kezelésére, megelőzésére alkalmas termál- és gyógyvíz. Magyarországon kétszáznál is több fürdő – köztük több mint nyolcvan gyógyfürdő – található. A hagyományosabb értelemben vett fürdők mellett számos aquapark, közel négyszáz csúszda és megközelítőleg ezerhatszáz medence várja az ifjabb generációt is.
A szavazás célja, hogy erre ráirányítsa az ország figyelmét.
 
A szervezőről
 
A szavazás szervezője, a termalfurdo.hu, Magyarország vezető egészségturizmussal foglalkozó portálja, amely a fürdőzés mellett életmód, wellness témákban nyújt érdekes és minőségi információkat olvasóinak.

Sajtókapcsolat

Amennyiben Ön a sajtó munkatársaként szeretné felvenni velünk a kapcsolatot, forduljon hozzánk bizalommal.

Sánta Tibor
E-mail: [email protected]
Telefon: +36-70-321-4893

Bodnár Tünde
E-mail: [email protected]
Telefon: +36-70-397-4341

Nagy Nikoletta
E-mail: [email protected]
Telefon: +36 70 881 7774